Slavimo Gospodina na Velkoj Rači

20150810_valentin_zagar_mala09.08.2015.

Dolazim u Oščadnicu i smještam se u obiteljski penzion Alpinka koji toplo preporučam. Cilj mi je doći na vrh Velka Rača.

Domaćini mi daju informaciju da se gore na vrhu služi misa, prijevoz je besplatan a i gulaš je u planu.

Autom stižem do Dedovke, mjesta gdje počinje žičara. Sa visine 600 m/nv dolazim na 900 m/nv za samo desetak minuta. Žičara vodi od Dedovke na “Sun Paradise”, što je ljetna verzija, dok je zimi “Snow Paradise”, pogađate, skijaško središte.

20150810_valentin_zagar_mala_2Od “Sun Paradise” idem prema vrhu Velka Rača. Pošto je žičara besplatna, a i bit će misa na vrhu, ima dosta ljudi koji idu sa mnom. Uzbrdica je lagana i konstantna. Prolazim još jednu žičaru, pa još jednu. Povremeno se otvaraju vidici što prema Slovačkoj, što prema Poljskoj. Nakon 50 minuta stižem na vrh Velka Rača 1236 m/nv. Ovaj vrh se nalazi na granici Slovačke i Poljske. Odmah pored je i planinarski dom na poljskoj strani. Kupujem poljsko pivo i sa guštom ga ispijam na vrhu.

Misa počinje u 13 sati i traje sat vremena. Po mojoj procjeni tu se nalazi oko 300 ljudi.

Za uspomenu na prisustvovanje svetoj misi, dobivam malu diplomu. Nakon mise krećem natrag prema “Sun Paradise” u koloni hodočasnika. Do tamo mi treba tek 35 minuta žustrog hoda. A ovdje u “Sun Paradise” se dijeli gulaš. Ne treba ni reći da je red podugačak. Gulaš ipak nije besplatan, treba dati 1 euro što ipak nije puno novaca. Ručam kod stola sa pogledom prema dolini.

Nakon ručka odlazim još do jednog spomenika koji obilježava poginule u drugom svjetskom ratu. Za desetak minuta dolazim do tamo.

Vraćam se do “Sun Paradise” i opet besplatnom žičarom idem dolje do Dedovke što traje desetak minuta. Sjedam u auto i umoran se vraćam u Alpinku.

Iako ovaj vrh nije jako visok (daleko od toga), drago mi je da sam ga posjetio i bio na misi na visini 1200 metara.

Pozdrav iz Oščadnice!

Valentin Žagar

Internet je naše igralište - midnel.hr