Šapice na slapovima Istre

22.02.2020.

Ove nedjelje smo pošli na hod u unutrašnjost Istre. U Buzet smo došli iz Rijeke gdje se odvijao karneval i odlučili proći dio poznatije rute “7 slapova Istre”. Sama ruta se nalazi u neposrednoj blizini gradića Buzeta koji je inače poznat i kao grad naširoko znanih tartufa.

Auto ostavljamo kod istarskog vodovoda i pivovare “Favorit” i krećemo duž trim staze prema klancu gdje se nalaze sve znamenitosti koje ćemo putem primijetiti i diviti se prirodnim i umjetnim ljepotama. Uz trim stazu postavljene su sprave za vježbanje, za razne mišićne skupine.

Kako koračamo srećemo zaista puno ljudi raznih nacionalnosti i dobi. Tako su se tu pronašli domaći, Talijani, Slovenci, ali i mi – Slavonci. Inače, stijene u neposrednoj blizini slapova su idealne za penjače koje i srećemo na mjestu koje se popularno zove “slonove surle”.

Plan od 9,5 km smo uvelike prešli jer nas je zanimao i “Napoleonov most” koji je bio odvojen više od kilometar i pol od najbliže točke naše rute pa smo zaokružili čak 13 km.

Od ovog pohoda najviše ću pamtiti spoj povijesti i sadašnjosti u vidu starog grada Buzeta na uzvisini i današnjeg grada koji se prostire u nizini svuda oko starog. Svakako ću spomenuti i prekrasne slapove obojane pastelnom bojom u kasnu zimu i sve vjesnike proljeća koji su nas putem pratili na svakom koraku.

Ova zima niti jednom svojom osobinom nije klasična, a rutu bi svakako predložio svakome tko se nađe u blizini jer nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Tomislav Brkić

Internet je naše igralište - midnel.hr