Rižovka na Brezovom polju

24.09.2017.

Zamalo 20 planinara iz Hrvatske i Mađarske okupilo se danas, kako bi zajedničkim snagama hodali po Psunju, od nekad popularnog odmarališta Strmac, pa sve do vrha Brezovo polje (985 m/nv) i nazad.

Iako je Brezovo polje najviši vrh Psunj gore, i svekolikog gorja u Slavoniji, teško će ga itko tako doživjeti.

Naime, isti je ravan, dosadan i nema baš nikakav pogled, niti na jednu stranu svijeta. Sve skupa više nalikuje na livadu ili kakvo naselje u nizini. Jedini pokazatelj da se nalazimo relativno visoko je TV odašiljač u blizini i zidana piramida koju su ne tako davno geometri (prije GPS ere) koristili za triangulaciju i precizno određivanje neke točke u prostoru. 

Nažalost nismo se imali prilike previše oznojiti, i to ponajviše zahvaljujući kiši od koje smo dobrano navlažili cipele i odjeću, pa se znoj nije uspijevao pokazati i dokazati. 🙂

Da, da, kiša je unatoč iznimno sušnoj godini, na mnogo načina postala najveći neprijatelj planinara. Kvasi nam odjeću, opremu, staze, bubrege i rastura nas.

Sve u svemu, preživjeli smo blato, kišne kapi i jezične barijere. Dobro se zabavili, pomalo našalili, a neki su i zapjevali. Dio materijala snimio je Ivan, a moja nova vodootporna kamera uspješno podnosi sve nasrtaje iz troposfere, i vrijedi svaku kunu.

Ostatak priče ispišite sami tijekom gledanja video zapisa i galerije fotografija. 

Do novog kišnog i/ili znojnog susreta sa vama – ostajte mi nasmijani i puni života. 

Miša Nicinger

Evo što Robi, u ime mađarskih kolega ima za reći, na tu temu:

Olyan nagyon nem kereste kegyeinket az időjárás ma, annak alkalmából, hogy felkerestük Szlavónia legmagasabb csúcsát – a 985m magas Brezovo poljét a Psunj-hegységben – de a szívünk mélyén ezt olyan nagyon nem is bántuk. Jó társaságban az esőerdő épp olyan szép, mint bárányfelhős jó időben. Sejtelmesen szép tájban, remek társaságban nevetgélve, nótázva majd’ mindegy, hogy milyen az idő. És a végén még egy vadi új kiadású Psunj-térképet is zsákmányoltam – Köszönöm, Ivan! – úgyhogy reszkessetek! Megyünk még ide!

Róbert Welsch

P.S.

Naslov priče smislila je Martina, a u pozadini istog krije se 350 gr čokolade sa rižom koju su hrvatski konditori (ako se tako kaže) kreirali prije mnogo godina i otada je rade u cijelom svijetu. U međuvremenu je Ivan skovao to ime za ovaj turbo poznati proizvod i slučajno se izlanuo tijekom čašćenja povodom rođendana. Ah. 🙂

 

 

Internet je naše igralište - midnel.hr