Red Bull 400 Planica 2018.

15.09.2018.

Što je Red Bull 400?!?

Red Bull 400 je najteža utrka na 400 metara na svijetu. Natjecatelji imaju zadatak popeti se suhom skijaškom skakaonicom uzbrdo, a samo rijetki uspiju. Natjecatelji mogu izabrati između 17 mjesta diljem svijeta gdje će okušati svoju fizičku i psihičku spremnost.

Ova utrka je stvarno nešto neopisivo i potpuno drugačije od svega što sam do sada kroz sport probao i potpuno zasluženo nosi nadimak “najtežih 400m na svijetu”. Bio je to pravi spektakl na Planici!!!

U Sloveniju smo stigli dan prije utrke i nakon što smo se smjestili otišli smo na Nordijski centar obaviti prijavu. Cijeli kompleks centra me oduševio, ali kad sam došao pred letaonicu ostao sam bez teksta kad sam uživo vidio tu strminu… brutalno! Niti jedna slika, niti jedan video koja sam gledao ne može prikazati kako to zapravo izgleda.

Popeo sam se na vrh letaonice i kad pogledate odozgo vidite kolika muka imaju skakači da krenu niz to brdo.

Inače rekord letaonice (službeni naziv: Letalnica bratov Gorišek) iznosi 251,5 m, a postavio ga je Poljak Kamil Stoch u ožujku 2017. godine.

U subotu je bio “dan D”… – 1.100 prijavljenih natjecatelja u muškoj, ženskoj i kategoriji štafeta, a sve savršeno organizirano i sve je išlo kao podmazano.

Imali smo 10 kvalifikacijskih skupina muške kategorije i u svakoj skupini bilo je 60 natjecatelja. U finale je išlo 5 prvoplasiranih iz svake skupine i još 20 najboljih po vremenu.

Mene su rasporedili u 1. skupinu i startali smo točno u podne. ☺ Kad sam stao na startnu liniju i vidio strminu nestale su sve verzije nekakvih “taktika” kako trčati samo sam gledao gore i mislio “Kakvo hebeno no brdo?!?”. Sreća pa sam odradio dobre pripreme i to me je dovelo do cilja.

A sad malo o samoj utrci i onom kako sam doživio tih 400m:

Nakon starta u prvih 50m većina se zaleti, ali rijetki mogu zadržati takav ritam i počinju jako usporavati i stajati. Prvih 100m uspio sam držati se skupine i imati dobar tempo, ali na dijelu staze između 100 i 250m postaje jako strmo, svi se pretvaramo u primate, četveronoške grabimo prema vrhu i tu jako usporavam. Na noge se vraćam na 250m staze i slijedećih 50m idem u normalnom položaju, a onda….

…onda dolazi uspon na uzletište i u tih zadnjih 100m utrke strmo postaje još strmije pa tu opet idem četveronoške skroz do cilja. Ciljnu crtu sam prošao sa zadnjim atomima snage, ali s velikim zadovoljstvom jer sam uspio završiti najtežih 400m na svijetu za 10.59 min.

Pobjednik utrke je Luka Kovačić iz Slovenije sa vremenom 4.59 min. i iskreno mu čestitam na obrani naslova od prošle godine i postavljenom novom rekordu utrke!

Cijelo događanje bilo je jedan veliki spektakl i veliko iskustvo, a ja sam sretan jer sam imao priliku i čast biti dijelom toga. I tko zna možda uspijem slijedeće godine opet ovo ponoviti…

Manuel Čarđić

* * *

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem, jer Internet je naše igralište – midnel.hr

* * *

Internet je naše igralište - midnel.hr