Psunj trail 2024.

04.05.2024.

Usprkos svojem kratkom postojanju, Psunj Trail je, po mojem mišljenju događaj koji definitivno zaslužuje veću pozornost. Ipak, čini mi se kako je ovaj puta nezasluženo pao u drugi plan, zbog “Wings for Life” utrke, koja se održavala isti vikend.

Da se razumijemo, nije da sam neki “ekspert” po pitanju trail trčanja, jer isti baš i nisu na mojem uobičajenom repertoaru, no spletom okolnosti, okušala sam se u njih nekoliko i moram priznati da me atmosfera, i energija koju imaju oduševila.

Nisam još bila niti na jednom, a da sam ostala gladna, žedna ili introvertirano sjedila u kutu. Ekipa je uvijek bila prijateljski raspoložena, izbor glazbe izvrstan rock’n’roll, a priroda ko’ priroda – prekrasna.

Ono što me se posebno dojmilo na ovoj utrci jest organizacija samog događaja, a ne mogu izostaviti ni pohvalu za stazu, koja je stvarno bila jako dobro označena. Svi koji trče ovakvu vrstu utrka znaju koliko loše označena staza može biti frustrirajuća. Prvi trail koji sam trčala koštao me diskvalifikacije, upravo iz tog razloga – promašila sam stazu. Ovdje to nije bio slučaj. Markacije na stazi jasno su označavale put, čak i u ovakvim, relativno teškim uvjetima, jer kiša koja je padala dva dana i stala tek nekoliko sati pred sam početak utrke, definitivno je ostavila traga. A tamo gdje markacija nije bilo, stajali su volonteri pružajući trkačima dodatnu podršku. Također, mogućnost preuzimanja GPX traga za sve tri rute, dodatno je olakšala snalaženje.

Po meni, s čak dvije okrijepe na stazi od 12 km, organizatori su osigurali i više nego dovoljno osvježenja. Ponuda hrane također je bila iznimno bogata: čobanac za sve prisutne, sokovi, pivo i slastice za svačiji ukus, jer tko ne voli pojesti dobru orahnjaču i makovnjaču?

Nagrade za pobjednike također su bile impresivne, uključujući medalje, pehare, novčane nagrade za prvih troje na svim stazama, te velike kutije proteinskih čokoladica. Moram priznati da je to dodatno obogatilo iskustvo utrke. 😊

Drugim riječima, AK Nova Gradiška stvarno si je dao truda u svakom pogledu, a Sandra Ivanović, Katarina Čurčić, ali i svi ostali koji su sudjelovali u organizaciji, zaista su odradili vrhunski posao. Iz istog razloga bilo bi mi jako žao da ovakva staza i utrka ostanu u sjeni.

Nadam se kako će Psunj trail sljedeće godine privući znatno veći broj sudionika, jer je ovo iskustvo koje definitivno vrijedi doživjeti ukoliko volite trail trčanje. S nestrpljenjem očekujem povratak iduće godine, kada se planiram upustiti u malo veću avanturu i okušati se na stazi od 24km. Do tada, sa sigurnošću mogu reći kako ću “Strmac” definitivno posjetiti još koji puta s obitelji, jer učinilo mi se kao idealno mjesto za kampiranje. 😊 To isto toplo preporučujem i ostalima! Ako ne trčite, a volite prirodu, izvedite sebe i svoju obitelj na izlet. 😊

Vedrana Jovanovac

Fotografije: Sudionici utrke uz privolu AK Nova Gradiška.

Rezultati: https://www.stoperica.hr/rezultat/psunj-trail

* * *

Ako trebate: webshop, web hosting, vlastiti server ili dizajn web prezentacije – pišite na info@midnel.hr i zatražite ponudu, jer Internet je naše igralište – https://midnel.hr

Internet je naše igralište - midnel.hr