Planinarenje uz poeziju

22.04.2018.

Evo jedno malo drugačije izvješće od uobičajenih zapisa o šapičastim skitanjima. 🙂

Pođi
Odmah
Nemoj previše razmišljati
Samo kreni
I pusti
Da se cijeli svijet
Sam od sebe raspliće
Zamisli
Sva mjesta na koja ćeš ići
Kako na tebe čekaju
I osjeti
Kako u tebi buja
Želja za polaskom
Sve što je potrebno jest
Zakoračiti
(Maja Klarić, Želja za kretajem)

Dok je većina šapica u nedjelju uživala u šetnji uz Dravu i Dunav, brođani i ostali koji su nam se pridružili u nedjelju 22. travnja 2018. sudjelovali su na tradicionalnom planinarskom pohodu Od Ivane do Tadije u organizaciji Planinarskog društva Dilj gora, a koji se održava već 8. godinu zaredom. Ispred planinarskog doma Đuro Pilar u Brodskom Vinogorju okupilo se oko 300 planinara svih uzrasta. Pored domaćih planinara iz Slavonskog Broda, pohodu se pridružio i veliki broj planinara iz cijele Hrvatske: Požege, Pakraca, Našica, Bjelovara, Feričanaca, Pleternice, Kutjeva, Velike, kao i iz brojnih gradova Bosne i Hercegovine. Svi su došli sa željom da uživaju u prirodi pitome i predivne Dilj gore prolazeći stazama i šumama kojima su nekada hodali i iz koje su crpili inspiraciju veliki književnici kojima je ovaj pohod posvećen: Ivana Brlić Mažuranić i Dragutin Tadijanović.

Pozdravljam te, zelena šumo, velika.
Pozdravljam te u ovo jutro mirisno,
Kad se granje po teškom rosom savija
Blistajući na sunčanoj svjetlosti.
Korijenje tvoje crnu zemlju sapinje,
A stabla stoje čvrsto kao divovi.
O, šumo, zelena šumo!
Ja volim miris tvojih cvjetova,
I šuštanje lišća na granama.
O, kako volim tvoje hladne izvore,
I mahovinu, i bilje, i košute.
Volim te kao majku, šumo.
Tebe i tvoje ptice.
(Dragutin Tadijanović, Rastušje lipanj 1921.)

Staza je vodila od planinarskog doma do ljetnikovca Brlićevac, a to je ladanjaska vila obitelji Brlić gdje je boravila i pisala Ivana Brlić Mažuranić. Ivana je rođena u Ogulinu 18.04.1874. Od 1892. godine seli se sa mužem u Brod na Savi gdje je živjela većinu života koji je posvetila svojoj obitelji, obrazovanju i književnom radu. Staza zatim vodi do brda gdje se nalazi antena, gdje se grupa podijelila i najmlađi su nastavili prema Šumi Striborovoj igrati se na izletištu s likovima iz Ivaninih bajki. Ostali su preko izvora Sv. Petke došli do Rastušja i posjetili rodnu kuću Dragutina Tadijanovića, gdje ih je dočekao njegov nećak Miroslav Bjelobrk, koji je sve planinare upoznao s nekim zanimljivim detaljima Tadijinog života, te su svi mogli pogledati izložbu fotografija o Tadijonom životu. Pročitale su se i neke njegove pjesme upravo u dvorištu s pogledom na šume i prirodu koja ga je inspirirala za mnoga njegova djela.
Ovaj pohod je zanimljiv jer je prikladan za sve generacije zbog više staza, a svake godine bude i veliki broj djece zahvaljujući entuzijazmu nekolicine učiteljica koje organizirano dovedu svoje učenike, koji upravo na ovom pohodu naprave svoje prve planinarske korake. Pored njih, bio je i veliki broj obitelji s djecom, a zanimljivo je da su sudjelovale i neke obitelji u svim generacijama (djeca,mama i taka,baka i djed). 😊

Posebna gošća ovog pohoda bila je putopjesnikinja Maja Klarić, koja je poznata u putopisnim, planinarskim i književnim krugovima. Pjesma s početka Želja za kretanjem, koja je objavljena u njenoj zbirci Život u ruksaku uvrštena je u čitanku 8. razreda. Maji se ideja ove manifestacije koja spaja planinarenje i književnost toliko svidjela da je doputovala čak iz Šibenika kako bi bila dio ovoga inspirativnog dana. Nakon povratka planinara u planinarki dom, svi zainteresirani mogli su poslušati Maju kako predstavlja svoje knjige poezije, s posebnim naglaskom na Vrijeme badema, koju knjigu je napisala nakon što je prohodala Camino de Santiago, a koja sadrži poetske i prozne zapise, kao i fotografije nastale tijekom putovanja. Naravno da nam je pročitala i neke stihove njene putpopisne poezije, što je zbog prirodnog okruženja ispred planinarskog doma, nasmijanih lica svih koji su zainteresirano slušali, predivnog Majinog dalmatinskog naglaska i zaraznog osmijeha zaista bilo posebno iskustvo.

Foncabadon
Duboko u planini
Na visini koja je došla postepeno
Korak po korak odvučen gore
Gdje je tišina drukčija
I proteže se u nedogled
Do vrhova i iznad njih
Do predjela u daljini kojima ne vidimo kraj
I ne vidimo mjesto iz kojeg smo krenuli, izgubljeno
U daljini, gdje je hladnoća drukčija
I drukčije nas se dotiče
Gdje zrak drukčije miriše i večeri su
Udobnom prazninom ispunjene, u planini
(Maja Klarić, pjesma objavljena u knjizi Vrijeme badema, 2016. )

Baš mi je jako žao što ostatak Šapica nije bio na tradicionalnom pohodu “Od Ivane do Tadije”, jer mislim da bi stvarno uživali, no bit će prilike… Morati ćemo iduće godine dogovoriti sa HPD Zanatlija da nam se ne preklapaju ovako veliki pohodi…

Tekst: Miranda
Fotografije: Miranda, Dobrila i HGSS stanica Slavonski Brod

 

Internet je naše igralište - midnel.hr