Osječki planinari obišli Slatinsko prigorje

U subotu, 11. lipnja 2011. godine, obronke Slatinskog prigorja, povodom “puta u nepoznato”,  posjetili su osječki planinari. 73 planinara, iz najbrojnijeg i jednog od najstarijih slavonskih planinarskih društava, HPD Bršljan-Jankovac iz Osijeka, tijekom četverosatne planinarske ture obišla su skijalište Tominac, izletište Bunarić, jezero Javoricu te slatinske vinograde, iz kojih su se spustili u grad.

“Svake godine organiziramo jednodnevni izlet pod nazivom “Put u nepoznato”. Nakon 10 godina obilaženja raznih lokacija, koje su i do 200 km udaljene od Osijeka, ove godine odlučili smo se za slatinski kraj, kroz koji smo do sada uvijek samo prolazili.” – rekao nam je predsjednik HPD Bršljan-Jankovac, gosp. Zdenko Fury.

Najstariji planinari jučerašnjeg pohoda, gosp. Željko (83.) i deda Rački (84.), koji iza sebe imaju prehodane sve hrvatske planine, ali i “osvojene” vrhove poput Olimpa, Triglava ili Elbrusa, ugodno su iznenađeni ljepotom slatinskog kraja.

“Iznenađeni smo ljepotom šume i okoliša. Jezero Javorica novo je otkriće za nas. Svi naši planinari jako su zadovoljni što smo ga obišli u sklopu ture.” – naglasio je predsjednik Fury.

Po završetku ture, planinari su, uz vodstvo Melite Schmitz, posjetili i crkvu sv. Josipa, gdje su, osim o samoj arhitekturi crkve, imali prigodu čuti i par crtica iz povijesti grada. Uslijedio je obilazak Starog podruma i sekvoje, nakon čeka je druženje, do večernjih sati, nastavljeno na Višnjici.

Pri osmišljavanju te realizaciji ture pomogli su Jasenka Plantak,  Melita Schmitz, Mirjana Grbac i Robert Lončarević. Ovim putem im još jednom zahvaljujemo.

Fotografije sa Puta u nepoznato pogledajte u fotogaleriji.

Ivona L.

[ad#vijesti]

Internet je naše igralište - midnel.hr

8 comments

 • Miša

  Lijepo je vidjeti tolike planinare u našem kraju. 🙂

  Ivona (Jasenka, Melita, Mirjana) svaka čast na organizaciji i dočeku, kao i na ovoj skromnoj i pomalo samozatajnoj audio, foto i video prezentaciji. Da sam ja napravio sve to što si ti učinila za sve ove ljude i naš kraj hvalio bih se na sva usta. Prije tebe u Slatini nije bilo ni “P” od Planinara, a gle ih sada. 😉

 • Zaboravio si Roberta! On je, sa svojom pilom, najviše pripomogao oko čišćenja i pripremanja staze…

  Istina, naradili smo se oko staze, hodali danima po šumama u potrazi za lakšom i primjerenijom stazom, prolili (hekto)litre znoja čisteći ih, “pobrali” pokojeg krpelja, najeli se šumskih jagoda i trešnji..

  Da, priča je mogla biti drugačija, ali znaš da se ne volim hvalisati.. uostalom, djela govore više od riječi.. zadovoljstvo osječkih planinara našom stazom najbolja nam je nagrada 🙂

  a i nisam sve sama niti osmislila niti realizirala.. zato bi bilo lijepo čuti/pročitati i pokoje slovo od ostalih domaćina 🙂

 • Mirjana G.

  da,Iv nam je preskromna,a toliko je krasnih stvari donjela sa sobom… 😉
  ja bih jako voljela da mi sredimo tu stazu do kraja,markiramo i ”pustimo u pogon” , malo reklamiramo,aktiviramo sugrađene i tako…o detljima srijedom u 20.00 h 🙂

 • Drage Šapice, hvala na predivnom izletu i trudu koji ste uložili da nama Jankovčanima ovaj dan ostane u nezaboravnom sjećanju. Cijeli dan su se čule samo riječi hvale a na FB naša ekipica stavlja slike sa izletića, jednostavno smo se sa Blog-a-hr preselili tamo jer nam je jednostavnije i zgodnije. Ako netko ima prifil na FB neka me potraži- Suzana Vida 🙂 i to je to…Veliko hvala Ivoni, Robertu, a Dvini jedan veseli mah. Hvala svima koji su učestvovali u ovom da nama izlet iznenađenja zaista bude izneneđenje 🙂 Pozdrav od Ericce koja ne hoda u zadnje vrijeme na žalost 🙁 iz obiteljskih zdravstvenih razloga.

 • Marija

  Hvala na super organizaciji. Bilo nam je predobro :)! Toliko puta smo prošli kroz Slatinu, a da nismo ni znali koliko krasnih sadržaja nudi.
  Oduševljena sam!

 • angelina

  hvala na dočeku i organizaciji ovog izleta, vidi se da ste puno truda uložili i da ste mislili na sve, meni je skroz pred očima vaša vedrina i osmjeh.

 • Ivan

  Iv za predsjednicu

 • Romeo

  Stvarno mi je žao što nisam mogao sudjelovati…