Opatijska planinarska obilaznica

20150815_ivan_loncaric_mala15.08.2015.

Zahvaljujući našoj prijateljici Eni, u svibnju ove godine smo posjetili Učku. Tada smo obišli samo nekoliko vrhova – kontrolnih točaka obilaznice, te smo donijeli odluku da prehodamo cijelu obilaznicu.

Iz PD Opatija smo naručili knjižice koje detaljno opisuju sve kontrolne točke, a s njima se dobije i karta s ucrtanim kontrolnim točkama.

Obilaznica je odlično markirana i nigdje nismo imali nekakav problem ili nedoumicu kamo dalje. No, malo je teže isplanirati kojim redosljedom obići kontrolne točke, stoga smo prvi dan obišli kontrolne točke koje su na najmanjoj nadmorskoj visini (KT 14 i 15 – parkirali auto neposredno kod ulaska u tunel Učka te KT 1 i 2 – parkirali auto u Veprincu) te sam vrh Učke – Vojak (KT 12 – parkirali auto kod planinarskog doma Poklon).

Kako smo sa sobom imali i bicikle, slijedeći dan smo ostavili bicikle kod planinarskog doma Poklon, a autom se spustili u Veprinac.

Namjera nam je bila da se po povratku na Poklon biciklima vratimo po auto, no zbog kiše do auta su nas prebacili dežurni planinari u planinarskom domu, za što im se zahvaljujemo. Parkiralište kod rukometnog igrališta u Veprincu je odlično mjesto za ostaviti auto.

Nastavili smo obilaziti ostale kontrolne točke (od KT 3 do 10). Vrhove Orjak, Majkovac, Zvončev vrh, Budišanac, Brložnik, Orlove stijene te Crkveni vrh smo obišli za cca 8 sati.

Gotovo na svakom vrhu su se otvarali prekrasni vidici na Rijeku i Kvarnerski zaljev. Kiša, koja nas je uhvatila gotovo već na kraju uspona kod Crkvenog vrha je toliko je jako padala da smo bili mokri do kože. Zbog jake kiše smo odustali da taj dan obiđemo slap Rečinu (KT 13) te smo to uradili ujutro trećeg dana, kada je kiša isto padala, no puno manje.

Nakon svega, knjižice s otisnutim žigovima svih kontrolnih točaka smo poslali planinarskom društvu “Opatija”, kako bi dobili značku o uspješnom obilazaku obilaznice.

Na kraju, Učka je prekrasna. Posebno smo bili oduševljeni dijelom staze između Brložnika i Orlovih stijena.

Još jedanput zahvaljujemo se domarima u planinarskom domu Poklon (bračni par s unučicom Koni i Vojko) na usluzi i pomoći tijekom hodnje i noćenja u domu.

Više o Opatijskoj planinarskoj obilaznici možete pročitati na web stranicama Planinarskog društva “Opatija“.

Nekoliko fotografija u nastavku teksta.

Ivan Lončarić

Internet je naše igralište - midnel.hr