Nuclear story and Stojanov grob

13.01.2013.

nuclear_story_m

Iako naslov priče sugerira nešto loše i krajnje opasno (Nuclear story), a zatim misteriozno i neistraženo (Stojanov grob) budite bez brige – sve to pripada skupini priča za plašenje male djece, nešto poput vilenjaka i baba roga… 🙂

Veću dozu radioaktivnosti smo uz pomoć geigerovog brojača izmjerili u našoj dnevnoj sobi, a lokaciju Stojanovog groba unatoč brojnoj ekipi koja se “razvila u strijelce” – nismo uspjeli pronaći. Ponovimo još jednom da na zloglasnom lokalitetu Kadimlija u gornjem toku Koturičke rijeke nema nikakvih izvora radioaktivnosti! Brojač je šutio cijelim putem: Kreševina, Čučevo, refleksna ploha, bivše selo Grđevica poznato po rođenju hajduka Maksima Bojanića po kojem je špilja na Jankovcu dobila ime.

Da su ISPO (Istraživačko Slavonsko Planinarstvo) susreti kvalitetno osmišljeni znaju ne samo vrapci na granama, već i svi sudionici ovakvih pohoda. Ipak i unatoč svemu – jučerašnji pohod je velikim odazivom planinara iznenadio organizatore i sve sudionike. U odnosu na uobičajenih 10 do 12 zaljubljenika u planine na startnoj crti se okupilo ni manje ni više nego 37 planinara!

 nuclear_story_v1

Dolazak kolone vozila iz smjera Požege prema Pakracu u Mijačima je na trenutke izgledao poput parade pijanstva i kiča, poznatijeg kao svadbena povorka. Nedostajali su samo cvjetni aranžmani i zaglušujuća buka sirena. 🙂

Vaše su Šapice iako oslabljene (bez Ivana, Jasne uno i Jasne due) krenule sa čak 9 pripadnika svoje vrste! Stigli smo prvi u Mijače i slavodobitno iščekivali ostatak ekipe (bravo mi). Pobjednički osmjeh na licu skinuli su nam cure i dečki iz Slavonskog Broda koji su oformili ekipu od čak 12 planinara & planinarki. Svaka čast Brođani! Sad kad znamo da vas toliko ima, da ste tako mladi, lijepi i pametni – nećemo vas više zvati da nam ne kvarite prosjek. 😉

 nuclear_story_v2

Umjesto standardnih 8-9 sati hoda koliko ISPO ture uobičajeno traju, zbog dugačke kolone naši su vodiči odlučili skratiti putešestvije na tričavih 6 sati i 30 minuta. S obzirom na česta mjerenja radioaktivnosti i edukativne stanke prehodali smo samo 18-ak kilometara Ravne gore.

Zahvaljujući slabijem tempu upoznali smo mnoga nova lica i poslije dugo vremena prozborili koju mudru sa starim planinarskim prijateljima iz prošlih vremena.

Oni koji su dulje sa nama znaju da je bez pomoći taxi službe i/ili silnog vozikanja vrlo teško napraviti pohod koji bi zadovoljio sve sudionike, pri čemu je najveći problem zatvaranje kruga u jednoj točki na kojoj se nalazi start/cilj. Upravo stoga ISPO iziskuje znatno više organizatorskog umijeća i truda od sudionika. To znači: ranije ustajanje, dulje vožnje od mjesta boravka do startne crte, više hoda, lutanja, čekanja, razvoženja, potrebne su veće rezerve hrane, obvezne su čeone lampe jer nekada pohodi završavaju iza ponoći…

Najbrojniju ekipu iz Slavonskog Broda predstavljaju: Antonija (1.), Irena (2.), Ivan (3.), Ivana (4.), Ivica (5.), Josip (6.), Krešo (7.), Miroslav (8.), Nikola (9.), Sanja (10.), Tanja (11.) i Zoran (12.).

Boje malo manje brojnih Šapica iz slatinskog kraja branili su: Antonija (13.), Darko (14.), Dejan (15.), Ivona (16.), Marijan (17.), Mario (18.), Miša (19.), Nikolina (20.) i Romeo (21.).

Požeška Zlatna dolina uvijek ima dobar planinarski tim: Davor (22.) Požeški, Josip (23.) alias Cigo, Emina (24.), organizator Josip (25.) alias Joza, Melisanda (26.) alias Nova TV 😉 Miroslav (27.) koji vrlo često hoda sa Šapicama, Sadik (28.) i Suzana (29.)

Pleternica ima malo predstavnika ali zato svatko vrijedi za dvoje: vodič Miro (30.) alias Papa Štrumf i prva dama Anita (31.)

Iz Našica nam se pridružio Gabrijel (32.), iz Virovitice Mirjana (33.) i vjerna kuja Biba, iz Kladara Mijo (34.), iz Pakraca vodič Mirko (35.). Za kraj ostavljam maskotu ovog pohoda Mariju (36.) iz Bjelovara, koja radi u Požegi i jako voli jednog dečka iz Slavonskog Broda.

Unatoč svim našim nastojanjima uspjeli smo zagubiti jednog sudionika odnosno njegovo ili njezino ime. 🙁 Neka nam se NN javi i objelodani sve o sebi: ime prezime, broj godina, bračni status, primanja, želje, očekivanja,… možda možemo učiniti nešto da to promijenimo. 😉

Mnogima je žao što se nije pojavio nitko iz Osijeka, više Našičana, Virovitičana, Žare i njegove cure iz Pakraca, nedostaju nam mnogi ISPO-vci iz Požege i svi vi koji poput meteora na trenutak planete i brzo se ugasite…

Zahvaljujući iskustvu sa dosadašnjih ISPO pohoda, konstatiram da smo imali lijepo vrijeme, dobru i laganu stazu prilagođenu velikoj i dobro raspoloženoj ekipi.

Hvala svima na ugodnom druženju,  organizatorima na pozivu i realizaciji, fotografima na ustupljenim fotkama (Antonija,  Dejan i Nikolina).

Do novog znojenja sa vama. 😉

Miša Nicinger

Internet je naše igralište - midnel.hr

11 comments

 • nina

  prekrasan dan i odlična ekipa…pozdrav svima!!!!

 • JASNA

  Našičani su bili na Češljakovačkom uz lijepu vatricu i dobru atmosferu.A na Jankovcu smo susreli i Osječane, nas troje( Ivan,Jasna uno i Jasna due) i Bigi koji je pokušao uloviti divlju svinju, ali mu Ivan nije dao.Dan je bio prekrasan,snijeg nas je pratio neka dva sata.I baš smo se guštali.
  Vidimo se u nekom novom điru.
  Pozdrav svima

 • klikunaš

  ne napuštamo tako lako područje Tjesnog bogaza ( čit. područje sjeverno od lijeve obale Orljave na potezu Bučje-Mijači) .
  Koturička tekućica je zlatonosna rijeka. Tako zbore neki geolozi.
  I to treba provjeriti !
  ISPO Nuclear Story je bio na Ravnoj gori tako da ne stoje današnje priče da tjeramo turiste iz PP Papuk.
  Hvala sudionicima na ukazanom povjerenju koje su dali timu realizatora izleta.

 • Miroslav

  Upravo to. Ne možemo tvrditi da na Papuku nema RAO :))) Ali sigurno je da Papuk jednostavno ‘zrači’. Čim? To neka turisti dođu otkriti, uz upozorenje da bi mogli postat ovisni. Pozdrav ovisnicima i onima koji će to tek postati!

 • Miša

  Evo i jedan članak o ISPO grupi i putešestvijama po Ravnoj gori koji je upravo objavio nezavisni portal grada Slatine http://www.slatina.net/v3/index.php/nuclear-story-na-ravnoj-gori/

 • Sale

  3 mladića su u subotu biciklima odradili jednu “mega” rutu: http://www.bikemap.net/route/1950651 Sažije – N. Gradiška – Brezovo Polje – Mijači – Sažije
  Naime, od petka smo bili u Sažijama na kratkom G. O. Subotu su si uzeli da odrade tih 93 km Psunja. A ja i moja bolja polovica smo bili logistika i skuhali ima grah da imaju ljudi šta jest kad se vrate. U nedjelju je u Sažijama nestalo vode pa smo se na brzinu spakovali i prekinuli odmor.

 • Miroslav

  Sad znamo gdje idemo na grah

 • Romeo

  plan za nedjelju 20.01.???

 • klikunaš

  Slobodna Alco Republika Viljevo

  domaćin; Lojza
  gubernator: Joza
  kušaonica: Đura

 • Nenad

  Inace Stojanov grob vam je cca 300m u šumi iza sela Šumeđe, na kraju mjesta nailazite na most i raskrižje ,lijevo vodi na razbito kolo , Feričance,Gazije a desno vas vodi put Manastira Sv.Nikole…. skrenite desno! Nakon 100m nailazite na malen izvor uz cestu sa lijeve strane… popijte svježe planinske vode , i dok gledate licem u izvor gledate u stojanov grob koji je smješten 100-200m uzbrdo direktno iza izvora 😉 sretno

 • Miroslav

  Bilo je više Stojana u to vrijeme 🙂 Grob ovog s Ravne gore pronašlo je tek nekoliko sretnika.