Neki to vole vruće

17.02.2019.

Vjerovali ili ne, ovdje se neradi o pop grupi iz 80-tih, nego o današnjem pohodu na najviši vrh Psunja znan kao Brezovo polje. Današnji pohod bi se još mogao zvati Brodski pohod jer su najbrojnije bile šapice i šaponje iz Slavonskog Broda. Okupilo se nas 24 (plus preslatka kujica Ira) i krenulo na 18,4 km dugačko osvajanje Psunja.

Iako je vremenska prognoza pokazivala vrtoglave temperature, dakako u plusu, neki od nas baš i nisu vjerovali tome. Poučeni dosadašnjim iskustvom – većinom smo se ubundali i veoma rano počeli prokuhavati. 🙂

Svega nekoliko kilometara od starta je započelo skidanje. Pojedine Šapice su bile nešto malo toplije krvi (kao naša Anita) te završile u kratkim hlačiccama i majici bez rukava, što je za veliku većinu ipak bilo prehladno, pa smo ostali samo u kratkim rukavima.

Iako smo još uvijek u veljači – temperature su više priličile proljeću ili ranom ljetu. Što li nas tek tada očekuje!? Nedugo nakon starta kreće uspon koji je bio poprilično težak i znojan. Nije ni čudo što se naziva crni vrh (Crni Psunj) definitivno je opravdao svoje ime.

I tako, nakon uspona, i uspona, i uspona – stižemo do vrha. Najviši vrh Slavonije ujedno je i najbezvezniji vrh. Ne mislim obezvrijediti veličinu i visinu ovog vrha ali nažalost s ove ravni – nema apsolutno nikakvog spektakularnog pogleda. 🙁

Samo nas vrebaju crveno bijele table koje govore da je jedan veliki dio naše predivne planine (čitaj gore jer nema potrebnih 1000 m) i dalje pod minama. Ali nas to nije spriječilo da se okrijepimo, a poneki su se i osunčali. Ljeto dolazi… I vrijeme je za pokret natrag.

Spust je bio strm i prekriven lišćem što je naš put činilo klizavim. Sve to je nekima zadalo glavobolje, a poneki su se družili s podom i iskusili kako je to pasti na stražnjicu. Srećom bez ozbiljnijih ozljeda. A što je planinarenje bez padova jel’ tako?

Današnji put završavamo s posjetom Planinarskoj kući “Strmac”. A da znamo doći u pravi trenutak uvidjeli smo dolaskom na “umjetnu planinu” gdje su najhrabriji alpinisti iskušavali svoje vještine, a omogućili su i ponekim šapicama (samo najhrabrijima kao Ana) da iskušaju svoje penjačke vještine. I tako je završio još jedan predivan vikend na obroncima našeg gorja.

Marija Bešlić

Foto: Ivica Ranogajec, Marija Bešlić, Martina Šega, Anita Mrvelj Majetić.
Video & foto: Miša Nicinger

Internet je naše igralište - midnel.hr