“Naša” čeka i “naša” barica

Napokon smo krenuli sa lokalnim šetnjama. Priznajem, moj je propust što nismo i prije, ali nikako da nađem vremena subotom i okupim ekipu. Ipak, da nema malih planinara iz vrtića, koji me svaki put, kada se vidimo, pitaju “Kada idemo?” možda bi još duže čekali.

Na zborno mjesto kod Lare, došlo nas je i više nego očekivano, iz različitih dijelova grada… Leona (6.b OŠ J. Kozarca) i  Danijela sa istoka, Jasna i Bigi (vau-vau) iz centra, moja malenkost iz Bakićkog sokaka… Posebno trebam spomenuti čak tri osnovnoškolca, i to redom, Juricu, Filipa i Luku, iz 3. c OŠ Eugena Kumičića, te malog Matiju (DV Zeko). Na kraju, ali ne i manje važne, tu su Lara i Lula (vau-vau). Iako su mnogi obećavali, pa nisu došli, lijepa brojka od čak 9 šapica + 2 psa oko 10:45 napušta civilizaciju i kreće prema “našoj” čeki i “našoj” barici.

Već u samom početku put “obećava” avanturu – blato i hrpetiha grana zaostalih po putu, nakon šumarske nemilosrdne sječe stabala. Nedamo se smesti i hitamo prema čeki, koju dečki okupiraju, kao mjesto prve pauze i klopanja sendviča.

Od čeke nastavljamo putem prema bari. Usput srećemo šumare koji vrijedno uništavaju. Ma neka oni režu, kad već moraju, samo neka počiste za sobom. Grana ovdje, deblo ondje, izgledalo je kao da smo na utrci sa preponama na 200m. Čak su i našu baru skoro zatrpali granama 🙁 Nismo ni stigli, a dečki su već otkrili mnogobrojne stanovnike bare – male i malo veće žabice (žuti mukač), mlade, još nepreobražene daždevnjake te planinske vodenjake (tritone). Nakon kratkog upoznavanja sa jedinkama i proučavanja istih, put nastavljamo usponom do zelene poljane, prekrivene plavim cvjetićima (sa biljkama stojim puno lošije nego sa životinjama, nezamjerite zbog izostanka imena).

Najgori dio puta bio je povratak – umjesto označenim putem, hodali smo malo iznad, malo ispod njega, zaobilazeći porušena stabla. Jednoglasno smo se složili da u ovaj dio šume ne zalazimo opet sve dok šumari ne počiste za sobom.

Rumenih obraza, nakon malo manje od četiri sata hoda, ulazimo u grad i prije rastanka već dogovaramo sljedeću skitnju. Gdje i kada?! Pratite najave i priključite nam se.

Do tada uživajte u fotkama

Ivona L.

[ad#vijesti]

Internet je naše igralište - midnel.hr