Najviši vrh Balkana – Musala

Ukupno sedamnaest planinarki i planinara iz Našica, Belišća, Osijeka, Tenje i Ladimirevaca sudjelovalo  je u petodnevnom izletu u Bugarsku, koji je obuhvaćao uspon na najviši vrh Balkana, Musalu – 2.925,4 m/nv. Organizaciju puta smo prepustili Zoki, koji je to odlično smislio i rezervirao smještaj te isplanirao rute koje ćemo hodati.

Prvi dan: Obišli smo katedralu Alexander Nevsky te uži centar Sofije. U večernjim satima smještamo se planinarski dom Aleko (1.810 m/nv), koji se nalazi u najstarijem parku prirode na Balkanu – Vitosha.

Drugi dan: Uspon na najviši vrh Vitoshe, Cherni vrh (2.290 m/nv) te Veliki Reizen. Početni strmi uspon ubrzo se pretvara u laganu šetnju planinskim pašnjacima. Kružnu rutu krase bezbroj planinarskih izvora i šuma crnogorice. U večernjim satima krećemo prema Borovcu, poznatom Bugarskom ski-centru gdje se smještamo i noćimo.

Treći dan: Rano ustajemo. Prognoza vremena: kiša. Niska temperatura. Onako, idelno za hodanje. Uspinjemo se gondolom do Jastrebeca, te u nastavku hodamo prema vrhu Musala. Prvo stižemo do planinarskog doma Musala, a u nastavku do Velikog ledenog jezera. To jezero s pravom nosi to ime jer je i sad pola još uvijek smrznuto, a ujedno je i najviše jezero na Balkanu (2.709 m/nv). Slijedio je uspon na krov Balkana – 2925,4 m/nv. Najhladnija točka na Balkanu (prosječna godišnja temperatura -3°C). Između 1949. – 1962. godine vrh je nosio naziv Staljin. 🙂

Četvrti dan: Polazimo prema Rilskim jezerima. Prvo sedežnicom do planinarskog doma, a zatim strmi uspon na vrhove koji su iznad jezera. Nažalost, oblak (ili magla) nisu nam dozvoljavali da u punom smislu te riječi uživamo u vidicima, no uspjeli smo obići sva jezera koja imaju zanimljive prevedene nazive (Suza, Bubreg, Oko, Blizanci, Trolist, Riblje jezero, Donje jezero). Ovo područje je fantastično, ostaneš bez riječi i samo gledaš, ne vjerujući da je tako što moguće.

Zadnji dan: Posjet manastiru Rila. Ovaj manastir je najvažniji bugarski kulturni, povijesni i arhitektonskim spomenik, te jedna od najvažnijih turističkih atrakcija Bugarske. Nevjerojatno zdanje, koje je upisano i u UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi.

Popodne polazak za Osijek. Iznimno zanimljiv izlet, odlično osmišljen i besprijekorno vođen od strane Zoke. Super ekipa za hodanje, puno smijeha i zezanja. Ukoliko imate prigodu, obavezno planirajte posjetu tim prirodnim ljepotama Bugarske.

Ivan Lončarić

Internet je naše igralište - midnel.hr