Nacionalni park Sutjeska – BiH u malom

02.07.2017.

„Pitao jednom tako jednoga vrli pitac neki:
A tko je ta šta je ta da prostiš
Gdje li je ta
Odakle je
Kuda je
Ta
Bosna
Rekti…
(…)“

Kada god hodam po svojoj Bosni nikada ne mogu ostati ravnodušna… uvijek mi je trava zelenija, šume gušće i čarobnije, cvijeće mirisnije, vode hladnije, a nebo… nebo ne da je plavlje nego oblaci u Bosni pričaju…(onima koji žele čuti).

U Nacionalnom parku Sutjeska bila sam i prije dvije godine i znala sam da ću se vratiti, jer… da ne objašnjavam… znala sam kao što ćete i vi znati jednom kada odete tamo. 🙂 

Nacionalni park Sutjeska  je najstariji i najveći nacionalni park u BiH  koji je po svojim prirodnim vrijednostima i ljepotama pravi biser Bosne i Hercegovine. Kako kažu službeni podaci obuhvaća područje Sutjeske sa strogim prirodnim rezervatom Perućica, dijelove planina Maglić (2386 mnv – najviši vrh u BiH), Volujaka, Vučeva i Zelengore na kojoj se nalazi osam glečerskih jezera „gorskih očiju“.

Zahvaljujući izvanrednim prirodnim vrijednostima i njihovoj očuvanosti NP Sutjeska je od 2000. godine uvršten u II kategoriju IUCN-a. Najraznovrsniji je kompleks ekosistema na prostoru BiH i jedan od najraznovrsnijih u Europi.

U središtu parka smještena je Prašuma Perućica, koja je najveća prašuma u Europi koja zauzima područje od 14,34 km 2. U njoj se nalazi veliki broj stabala starih oko 300 godina, a smatra se da je sama prašuma stara oko 20.000 godina (Hm… što li su ta stabla sve vidjela i što li sve ti godovi pamte?).

Premda nisam uspjela detaljnije obići i vidjeti toliko toga ( i zato znam da ću se opet tamo vratiti) 🙂 samim prolaskom kroz područje Sutjeske vidljivo je da ga odlikuje izuzetna ljepota i raznolikost svih vrsta prirodnih ljepota i pejzaža, pa se tu mogu vidjeti doline, guste šume, planinski pašnjaci, planinski vrhovi, kanjoni rijeka…

Fotografije koje sam priložila su sa planinarskog izleta koji je organiziran za sudionike Ok festa (koji se svake godine održava prvi vikend u srpnju na Tjentištu), i to staza Prijevoj – Trnovačko jezero. Polazak je bio sa Prijevoja do kojeg se dolazi makadamskim putem vožnjom terencima koja traje oko 45 min iz Tjentišta.

Planinarenje do jezera traje oko 2 sata (oko 5-6 km u jednom smjeru) i prolazi se raznovrsnim stazama i šumskim putevima, livadama, uskim kamenim prolazima, a svako malo iza ugla se otvaraju pogledi prema veličanstvenim i najvišim vrhovima BiH.

Ova planinarska staza je zanimljiva i po tome jer na jednom dijelu prelazimo na područje druge države. Da da… samo tako hodamo i evo znaka koji nam govori da smo sada u Crnoj Gori. Bez vidljive granice ili prirodne barijere samo tako… još jedan dokaz da se granice ionako nalaze samo u ljudskoj glavi.

Slike Trnovačkog jezera gledala sam po mnogim planinarskim portalima i dugo sam maštala vidjeti ga uživo, pa je sam dolazak do jezera za mene bio prilično emotivan (ah žene). 🙂

Jezero se nalazi u Crnoj Gori na 1517 mnv, a li je prilaz jezeru moguć iz BiH. Iz zraka ima oblik srca. Nažalost zbog grupe nisam imala dovoljno vremena popeti se i vidjeti taj prizor, no bit će prilike kada se jednom bude išlo na Maglić. 🙂

Uistinu je skoro nadnaravno vidjeti taj prizor jezera i planine (Maglić, Bioč, Volujak – svi preko 2000m) koje kao divovi izranjaju iz njega i čiji se vhovi gube u oblacima. Napravila sam krug oko jezera, a travnate obale koje su posute šarenim cvijećem su prava oaza stvorena za opuštanje i uživanje.
Na jezeru se nalazi mali objekt u kojem za vrijeme ljetne sezone boravi gostoljubivi i nasmijani domar, a sreli smo i grupicu koja je tu kampirala nekoliko dana.

Na polasku je bilo osunčano vrijeme, no pri povratku su oblaci postali tamniji i mogli smo gledati igru boja i sjena koje prave na okolnim vrhovima. Kako sam i rekla, kada hodam po svojoj Bosni ma sve mi je najljepše, pa čak i ta kiša koja je padala na povratku i koja je pričala svoju priču… ♥

„(…)
Bosna da prostiš jedna zemlja imade
I posna i bosa da prostiš
I hladna i gladna
I k tomu još
Da prostiš
Prkosna
Od
Sna”

Miranda G.

P.S. Većina fotki sa ovog izleta je netragom nestala kada se pokvario laptop…

Internet je naše igralište - midnel.hr