MDP 2010. – 5. izlet u nepoznati Papuk

12.12.2010.

Peti put za redom Hrvatski planinarski savez, Slavonski planinarski savez i Park prirode Papuk organiziraju “Izlet u nepoznati Papuk”. Riječ je o manifestaciji sa svrhom i povodom koja je diljem globusa poznata kao “Međunarodni dan planina 2010.”

Slavonskim Šapicama je ovo treće sudjelovanje (bravo mi). 🙂 Većini naših dragih prijatelja ovo je već drugi put na ovakvom pohodu.

Trebam li reći da su prije tri godine led probili Ivona, Nad i moja malenkost, zahvaljujući dojavi nakratko aktivne Šapice Brune. To što smo tada bili malobrojni nas nije spriječilo u širenju dobrih vibracija (predanje) te su Šapice ovoga puta došle kao jedna od brojnijih skupina – bilo na se sve skupa 18 (slovima osamnaest).

Odmah po dolasku Žarko Roček – Žare nam uručuje pozivnicu za pohod Fokinom stazom  – 18.12.2010. pa ako ste za – vidimo se tamo. U prostorijama DVD Voćin  sladimo se vrlo zašećerenim čajem i očijukamo sa mnogobrojnim planinarima iz Kutjeva, Našica, Vukovara, Pakraca, Daruvara, Vinkovaca, Virovitice, Požege, Đakova i Osijeka. Tijekom pohoda sam upoznao i gospođu Vesnu iz Zagreba (evo mašem). 😉

Na pohod od Voćina (239m) do Crnog vrha (863m) preko Kuzminskog kamena (737m) i nazad drugim putem do Voćina, odazvalo se točno 115 planinara. Pisac ovih redova hodao je od 09:41h pa sve do 16:46h kada ga je pokupilo vozilo Parka prirode Papuk negdje 4 km do ulaska u Voćin, dakle punih 7 sati! Nije loše, dapače, nek’ se zna. 🙂

I kako je bilo? Pa tako… Unatoč činjenici da se Cigo (Josip Ciganović) ošišao i Miro (Mesić) umorio od držanja govora bilo je odlično! 😉 Od Šapica se na startnoj crti postrojila ekipa moćnih, lijepih, jakih, pametnih, pričljivih i duhovitih: Jasenka, Vlatka, Vanja, Slaven, Robert, Jasna I, Marina, Lareta, Sanja, Domagoj, Miroslav, Višnja, Mario, Ivona, Jasna II, Ivan, Vlasta i moja malenkost. Kome nije jasno mogu pojasniti – bilo nas je 15,65% u odnosu na sveukupnu planinarsku populaciju. Hip, hip, hura!

Od centra Voćina do Crnog vrha stižemo za manje od četiri sata hoda, poskakivanja i zapinjanja, ručamo i fotkamo se. Crni vrh će dugo pamtiti ovako veliki broj zaljubljenika u visine, a da nisu radioamateri, he, he. Vrijeme lijepo (suho i hladno) podloga promjenjiva i uglavnom smrznuta. Snijega je bilo od 10 – 30 cm. Sunca nismo vidjeli, ali smo u nekoliko navrata ugledali plave oblake u dolini. Zbog ubojica životinja naoružanih snajperima i karabinima neću spominjati koje smo životinje sretali i kuda smo išli.

Na povratku su nas poslije točno 5 sati i 30 minuta počela presretati kombi vozila, kojima je primarna zadaća bila pokupiti i prevesti planinare razasute po makadamskoj cesti, nazad do Voćina. Sve skupa bilo je gotovo negdje oko 17:15h. Neki su odmah zauzeli strateške pozicije i krenuli na 12 km dug put, a drugi nastavili prema dolje. Nadomak Voćina stiglo je svega nas četvero, a kompletnu kilometražu napravilo je samo troje planinara (dvije nabrijane cure iz Pakraca i gosn. Xyz iz Našica).

Čestitke organizatorima, hvala na pozivu, čaju, kobasicama, prijevozu i ugodnom druženju. Pozdravljam ovim putem nove planinarske prijatelje, a to su: gosn. Oto iz Đakova, Jasminka i Manuela iz Pakraca s kojima se slabo može razgovarati jer nisu baždarene i vole biti na čelu kolone kako bi mogle diktirati žestoki tempo. Zatim simpatičnu baku Vesnu iz Zagreba koja planinari zadnjih 6 godina. Iz Vukovara sam malo prozborio sa Sandrom i malo više sa Krešimirom. 😉 A evo mašem i Saši iz Daruvara te mnogim drugima kojima nisam upamtio imena. 🙁 Stare znance ovoga puta neću nabrajati samo ću im reći vidimo se. 🙂

Ako vam je žao što niste bili – i treba vam biti! Ako ste bili u skupini malobrojnih sretnika koji sebe mogu nazvati Slavonske Šapice – slobodno pogledajte svoje crvene obraze i nasmijana lica u našoj fotogaleriji.

Miša Nicinger

* * *

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem, jer Internet je naše igralište – midnel.hr

* * *

Internet je naše igralište - midnel.hr

9 comments

 • Uz malu nadopunu, evo i službenih brojki (hvala Žare!!):

  Učesnici:
  HPD “VIDIM” KUTJEVO – 2
  HPD “DILJ-GORA” SLAVONSKI BROD – 5
  PD “RAVNICA VUKOVAR” VUKOVAR – 4
  PD “DIROV BRIJEG” VINKOVCI – 9
  DJELATNICI PARKA PRIRODE PAPUK – 2
  HGSS STANICA POŽEGA – 11
  PD “PETROV VRH” DARUVAR – 9
  HPD “KRNDIJA” NAŠICE – 9
  HPD “ORAHOVICA” – 4
  HPD “LIPA” LIPIK – 3
  PD “PSUNJ” PAKRAC – 4
  “ŠAPICE” SLATINA + OSIJEK – 18 + 3 psa
  PD “ĐAKOVO” – 2
  HPD “ZANATLIJA” OSIJEK – 1
  HPD “KLIKUN” PLETERNICA – 7
  HPD “BELIŠĆE” – 2
  PD “ŠUMAR” ZAGREB – OGRANAK OSIJEK – 3
  HPD “PAPUK” VIROVITICA – 6
  PD “MALIŠĆAK” VELIKA – 3
  HPD “SOKOLOVAC 1898.” POŽEGA – 3
  HPD “BRŠLJAN-JANKOVAC” OSIJEK – 8

  Sveukupno: 117

 • Ivan

  “ŠAPICE” SLATINA + OSIJEK – 18 + 3 psa
  Jeee, bili smo najbrojniji. Slijedi li neka nagrada ili sl. 🙂

 • Miša

  Osim što smo postali opaka i prekobrojna ekipa, ovoga puta imamo i malu priču na http://www.slatina.net i na http://www.qrz.com.hr 😉

 • Saša

  Evo jedno mahanje iz Daruvara, uz laganu upalicu, što neće spriječiti da se vidimo na Fokinoj stazi! Pozdrav

 • klikunaš

  ne kvantiteta već kvaliteta. Šapice obje kategorije zadovoljile. Čestitam. Hvala za fotke. pošalji Iv one dvije masovke na PP Papuk mail da stavimo na našu stranicu parka. ( ili se to može skinuti i direkt)

 • Miša

  Miro, skokni do http://www.qrz.com.hr i pogledaj članak o 5. izletu u nepoznati Papuk u malo drugačijem kontekstu. 🙂

  Aktivno radimo na novom portalu za HAM populaciju…

 • branko

  Čestitam Miri i ekipi koja je slavila MDP na Papuku!!! pozdrav s Velebita

 • Miroslav i Višnja

  hvala na dobroj organizaciji i druženju a ponajviše na autobusu (za povratak)

 • http://www.plsavez.hr/cgi-bin/mwf/topic_show.pl?tid=1384sta

  stavio sam novinski članak o MDP ali sam nešto zabrljao. Ivona pomagaj !