Kroz Kysuce i Oravu

20150810_valentin_zagar_mala10.08.2015.

Došlo je vrijeme da idem u Bratislavu gdje imam rodbinu. Ali moj put nije od točke A do točke B, vec put sa puno stajanja između.

Pozdravljam se sa Kučakovima (vlasnici Alpinke) i krećem na put.

Prvo zastajem na nekoliko minuta u mjestu Krasno nad Kysucou. Tamo srećem jedan auto oldtimer, a povodom promocije slovačke vodke tj njihove 110 godišnjice. Tom prigodom jedan promotor dijeli novine u stilu onako kako su izgledali prije 110 godina.

Put me dalje vodi preko Stare Bystrice. Znamenitost ovog mjesta je Slovački Orloj, astronomski sat sa preciznim (računalnim) mehanizmom koji prikazuje točno sunčano vrijeme. Napravljen je specijalno za mjesto Stara Bystrica što znači da je na satu 12 sati točno kad se sunce nalazi na najvišoj točki iznad tog mjesta. To znači da je i nešto različito u odnosu na vrijeme koje je u cijeloj Slovačkoj. Npr. sat je pokazivao 10 i nekoliko minuta dok je stvarno vrijeme bilo 11 i nešto tj ljetno računanje vremena. Na zgradi, na kojoj se nalazi sat, postoji mehanizam koji pokreće kipove i dva zvona, a oglašava se svakih sat vremena (osim po noći). Tko je bio u Pragu i vidio pokretni mehanizam na Starom Gradu tamo, taj zna o čemu se radi.

Idem dalje cestom i nailazim na Prahy potoka Vychylovky tj kaskade na potoku Vihilovka. Mjesto je proglašeno za prirodni spomenik 1973 godine. U blizini je i Gospina kapelica u spomen na žrtve kolere.

Moj put dalje me vodi u Muzej Kysuckej dediny ili Muzej Kisuckog sela. Ovdje se nalazi šumska željeznica koja vozi uzbrdo cik-cak. Nažalost, nemam puno vremena pa ovaj posjet preskačem.Uz cestu se nalazi više prodavača ovčjeg sira jer je kraj poznat po tome. Tako i ja stajem i kupujem malo pakiranje. A usput se malo penjem na jedno brdašce.

Cesta se nastavlja i dolazim u mjesto Zakamenne. Još u daljini se vidi prekrasna crkva. Nažalost, crkva je zatvorena pa samo provirujem kroz rešetku na ulazu.

I konačno dolazim u Oravsky Podzamok, moje glavno odredište putovanja (pored Bratislave naravno). Ovdje se nalazi Oravski dvorac koji je meta mnogim turistima. Ono što je za Hrvatsku Trakošćan, to možemo reći da je za Slovačku Oravski dvorac. Ali takvo odredište ima i svoju cijenu. Parkiranje limenog ljubimca košta 3.5 eura, ulaznica u dvorac 5 eura, a tko želi još i ovjekovječiti svoj posjet, mora platiti dodatnih 3 eura. Znači, nisu samo Hrvati ti koji gule turiste, ima takvih i u Slovačkoj, a vjerojatno i svugdje po svijetu. Meni je puno dati još novce za fotkanje pa dvorac slikam samo izvana.

Obilazak dvorca je u grupi i vodič nam je jedna fina dama. Tura po dvorcu traje sat i 45 minuta što je malo i dugo. Od podnožja utvrde do vrha i natrag savladali smo 660 stepenica. Zanimljivo je čuti neke legende iz dvorca, a osobito je zanimljivo kako su rješavali problem nužde – bacanjem kroz prozor.

Već je 17:30, a do Bratislave imam preko 200 km. Brzo dolazim do jednog restorana, tamo hranim svoj apetit i krećem prema Bratislavi. U 21:30 sam na cilju.

Normalno bih od Oščadnice do Bratislave došao za nekih 4 sata, ali kako volim stajati na više mjesta, put se odužio na cijeli dan. Pritom sam posjetio mnoga zanimljiva mjesta.
Pozdrav iz Orave!

Valentin Žagar dr. med.

Internet je naše igralište - midnel.hr