Konjuh planinom

14./15.10.2017.

Evo u cilju promocije ljepota planina Bosne i Hercegovine, podijelit ću sa svim šapicama, kao i ljubiteljima i pratiteljima šapica svoje dojmove i fotografije s nedavnog izleta na jednu predivnu planinu koja nam je relativno blizu, a skriva zaista obilje zanimljivosti.

Zajedno s ostatkom ekipe Planinarskog društva Dilj gora Slavonski Brod vikend 14.- 15. listopada provela sam hodajući po bosanskoj planini Konjuh, koja se nalazi južno od Tuzle u sjeveroistočnoj Bosni. Duga je 30 km i prostire se na području tri općine: Živinice, Banovići i Kladanj, a dio planine od oko 8000 hektara je 2009. proglašen zaštićenom zonom.

Oba dana vrijeme je bilo idealno, pa smo i pored upijanja D vitamina uživali u šarenim prizorima osunčanih jesenskih krošanja.

U subotu se hodalo Orlovom stazom koja polazi iz mjesta Stupari i vodi do planinarskog doma Javorje, koji je dobio ime po grebenu koji se uzdiže odmah iza njega. Uspon je trajao oko 3,30 sata tijekom kojih se savladalo oko 800 mnv.

Dok smo hodali smislili smo dvije teorije kako je staza dobila ime:

1) na stijenama kojima smo prolazili gnijezdili su se orlovi
2) staza je takva da prilikom uspona ti postane jasno da bi samo orlovi njome mogli normalno proći

Biram opciju 2, jer na pojedinim dijelovima staza je dosta izazovna i strma, pa smo hodali i rukama i nogama, no baš zbog toga je bilo posebno iskustvo.

Planinarskim domom Javorje upravlja planinarsko društvo Konjuh iz Tuzle i svi su odreda iznimno srdačni, dragi i pravi domaćini ( ma nema do Bosanaca vjerujte mi). 🙂

Dom je zaista lijepo uređen, ima dnevni boravak,kuhinju, wc, zajedničku spavaonicu i zatvorenu terasu s divnim pogledom na šume Konjuha. Pored doma se nalaze bungalovi i mnoštvo sjenica i klupa za uživanje i druženje.

U nedjelju smo se uspeli na jedan od vrhova Konjuha – vrh Bandijerka (1209 mnv), uspon od planinarskog doma do vrha traje oko 1 sat, a na dijelovima je osiguran sajlom. S vrha se pruža uistinu dalekosežan pogled prema svim okolnim planinama Bosne, a posebno je bilo zadivljujuće gledati u obronke Konjuha pokrivene čarobnim šumama obojanima jesenskim bojama.

Masiv Konjuha pokriven je gustim šumskim zajednicama u kojima prevladava crnogorica (bor, jela i smrča), zatim bukva, javor i u manjem broju hrast. Cijelim putem nailazili smo na mrazovac, mirisne ciklame i obilje raznih vrsta gljiva. Sa vrha Bandijerka vratili smo se do mjesta Stupari za oko 3 sata Borinom stazom oduševljeni svakim metrom staze koja je bila pokrivena tepihom od šuštavog lišća.

Naišli smo na ostatke stećaka, Rimske kapije i kako smo čuli na planini se nalaze i ostaci rimskog puta, što svjedoči kako je čovjek odavno prepoznao ovo mjesto kao pogodno za život. Mogu reći da je Konjuh nadmašio moja očekivanja, jer prošli smo lijepu raznoliku i jako zanimljivu kružnu stazu, a hodanje je još više uljepšalo idealno vrijeme i dragi domaćini. ♥

Miranda Gavrić

Internet je naše igralište - midnel.hr