Kišni čovjek – Modry Kamen, Halič, Lučenec

20150818_valentin_zagar_mala18.08.2015.

Nije svaki dan lijep niti je svaki dan sunce. To pogotovo vrijedi za danas. Noćas se kiša ispadala, a i prognoza za danas najavljuje novu kišu. Ali to me ne sprečava da napravim izlet. Prvo sam mislio ići na planinarenje na jednu utvrdu, ali zbog najavljene kiše mijenjam planove.

Moja prva destinacija je gradić Velky Krtiš. Ni po čemu poseban, ali opet, mogu reći da sam ga posjetio.

Zatim idem u gradić Modry Kamen. Ovdje se nalazi srednjovjekovna utvrda te kasnije izgrađeni dvorac. Parkiranje auta nije jednostavno jer su u tijeku radovi na cesti, ali uspijevam naći jedno slobodno mjesto. Do utvrde vode stepenice koje su u dosta lošem stanju. Nakon nekoliko minuta dolazim do dvorca. Ulaznica košta 5 eura i uključuje obilazak svih izložbi u dvorcu. Ali meni ne treba sve to pa kupujem ulaznicu za 0.40 eura i za tu cijenu dobijam dozvolu da idem na vidikovac. Pristojna cijena, a i lijep je pogled na grad.

Nakon toga idem na kalvariju koja je odmah preko puta. Dok se penjem na kalvariju, na oko pola puta do mog cilja počinje padati kiša. Skidam ruksak sa leđa, vadim jaknu i najlonsku kabanicu te nastavljam dalje. Pa neće me valjda malo kiše zaustaviti.

Dolazim do vrha kalvarije. Nažalost, ne mogu uživati u pogledu zbog kiše. Polako i oprezno silazim dolje jer je cesta skliska i blatna. Sada već dobrano mokar stižem ponovo do dvorca i idem na zasluženi sok u slastičarnu.

Kiša pomalo prestaje, ali, dok idem natrag do auta, opet počinje padati pa sam ponovo mokar.

Vožnja me dalje dovodi do mjesta Halič. I ovdje se nalazi jedan od brojnih dvoraca u Slovačkoj. Nažalost, dvorac je već duže vrijeme u obnovi i zatvoren za javnost pa samo obilazim jednu crkvu i, sada već gladan, idem na ručak.

Zadnji grad koji posjećujem je Lučenec, grad udaljen oko 20 km od Filakova. A kiša se opet javlja. Kišobran i ja postajemo nerazdvojni prijatelji.

Ovo je prvi put, kako sam u Slovačkoj, da kiša pada skoro cijeli dan. Ali na vrijeme ne mogu utjecati pa se moram pomiriti sa time. Valjda će biti još toplih dana.

Pozdrav iz Lučenca!

Valentin Žagar

Internet je naše igralište - midnel.hr