Izlet u BiH

22.04.2017.

Vjerujem da ste i sami bili u prilici doživjeti kako nešto dobro ispadne iako je potpuno suprotno od planiranog. Ovaj izlet u Bosnu iz serije „Čuda prirode“ HPD „Bršljan – Jankovac“ je upravo takav. Veći dio planiranih aktivnosti (usponi na Malu i Veliku Klekovaču i Osječenicu) su morali biti otkazani zbog vremenskih neprilika, no zato smo vidjeli neka druga čuda prirode, kojima Bosna očigledno obiluje.

Nakon noćnog putovanja kroz snijegom zatrpanu Bosnu, u prijepodnevnim satima smo stigli do Bosanskog Petrovca i Drvara. U Drvaru smo posjetili Titovu pećinu i muzeje. Nakon toga su nas domaćini odveli do pećine Ledenica. Prije devedesetih ista je bila atraktivna lokacija za turiste i posjetitelje, no sada je zatvorena za javnost. Stalagmita i stalaktita ima u izobilju, mi smo hodali nekih tisuću metara, no postoji još sedam takvih dvorana koje nisu nikada bile otvorene za javnost. Neopisiv doživljaj. U nastavku prvog dana još smo obišli izvor rijeke Bastašice te se u popodnevnim satima vratili u Bosanski Petrovac, gdje smo noćili u motelu “No 9”.

Drugi dan, subota, otišli smo u Bosansku Krupu, gdje smo se priključili tradicionalnoj planinarskoj manifestaciji ‘Krušnica – Šujnovac 2017“ na kojoj je sudjelovalo 350 planinara iz BiH i Hrvatske. Hodanje uz rijeku Krušnicu do vrela te uspon do šumarske kuće „Šujnovac“ prošao je začas zbog zadivljujuće prirode.

Bosanska Krupa. Domaćini s ponosom ističu da je to najljepši grad BiH. Moram priznati da nisu daleko od istine. Spoj prirode i ljudskih ruku djela se ovdje pretvorio u zadivljujuću cjelinu. Ovaj gradić bi morao biti na popisu mnogih svjetskih putnika.

Treći dan, nedjelja, pakiranje i polazak prema Hrvatskoj, uz usputna stajanja na zanimljivim lokacijama. U blizini Sanskog Mosta posjetili smo dvije iznimno lijepe lokacije, vodopad rijeke Blihe i ponor „Oko“. Stekao sam dojam da svako mjestu u BiH krije u svojoj okolini neku iznimnu prirodnu ljepotu. 🙂

Naši i lokalni vodiči iz BiH zaslužuju svaku pohvalu za organizaciju i osmišljavanje ruta „u letu“.

Uz veselo i raspjevano društvo „Bršljanovaca“ u autobusu vrijeme na putu jednostavno proleti. 🙂

Ivan Lončarić

P.S.

Ono što me još oduševilo u Bosni. Cijene proizvoda. Kava s mlijekom u motelu 1 KM (oko 4 kn). U trgovačkom centru smo kupili dodatne hrane za ruksak. Puna vrećica. Platili nešto manje od 9 KM.

Internet je naše igralište - midnel.hr