Izlet na Učku

20150524_ucka_ivan_loncaric_mala23./24.05.2015.

Napokon ćemo našem web dnevniku planinarimo.info moći dodati još jednu planinu: Učku.

Ovaj izlet smo još od mjeseca ožujka planirali napraviti tijekom mjeseca svibnja, da bi ga loše vrijeme gotovo odgodilo. Srećom, pokazalo se da prognozirano loše vrijeme (kroz Karlovac smo prošli kada je meteoalarm bio u crvenom) nije bilo baš tako dramatično, tako da smo uspjeli bez problema stići do planinarskog doma „Poklon“ na Učki.

U planinarskom domu nas je dočekala simpatična predsjednica PD „Opatija“ Opatija, gospođa Mirjana Brumnjak s domarom Vojkom. Smještajem u domu smo bili super zadovoljni, odlično je uređen, posebno veliki dnevni boravak.

Subotnje prijepodne smo, zbog kiše, proveli različito, neki u obvezama, neki u muvingu, neki u čitanju. Poslijepodne se razvedrilo, pa smo krenuli odmah prema najvišem vrhu Učke, Vojak (1401 metar). Oblaci su bili malo iznad nas, malo smo mi bili iznad njih, no najviše smo se radovali kada se naoblaka očistila na samom vrhu, tako da smo neko vrijeme imali stvarno prekrasan pogled na Istru i Kvarnerski zaljev.

Po povratku na Poklon, napravili smo još jedan kraći izlet do Rečine, te smo se oko se oko 19.30 sati vratili u planinarski dom. Večera je bila izuzetno zanimljiva i vesela, najviše zahvaljujući našim kuharima Jasni i Mladenu, koji su nas oduševili juhom od povrća kuhanom tajnim receptom, koji ni nama nisu htjeli reći.

Sutradan, u nedjelju, krećemo na drugu stranu, prema Crkvenom vrhu i Orlovim stijenama. Mala početna lutanja [ kartu čitaj, glupane 🙂 ] su produžila put, no sve smo uspješno savladali. Posebno su lijepe bile livade s božurom u cvatu.

Nažalost, nismo bili u mogućnosti obići cijelu Opatijsku planinarsku obilaznicu (OPO) a svi sudionici (Sanja, Marina, Vesna, Ena, Jasna, Jasna, Mladen i ja) smo izrazili želju da to jednom i napravimo.

Za kraj, nekoliko fotografija i jedan mali video.

Ivan Lončarić

Internet je naše igralište - midnel.hr