Hrvatsko zagorje

09.03.2024.

Nakon dugo vremena krenuli smo s tim izletima. Prvo na redu je Hrvatsko zagorje, Cesargora i Strahinjčica. Obje gore u svojoj prošlosti su imale tako zanimljiva i burna razdoblja (ak’ se zanimljivim mogu nazvati feudalni odnosi u srednjem vijeku).

Cesargora je bila prva meta pobunjenih seljaka u buni 1573. godine, kada je Ilija Gregorić napao i zapalio utvrdu. U Klanjecu, podno gore, rodio se i sahranjen je Antun Augustinčić. Galerija tog poznatog kipara dominira samim centrom Klanjeca. U blizini Klanjeca živio je i Antun Mihanović, autor teksta hrvatske himne. Čak je podignut i spomenik hrvatskoj himni, jedan od rijetkih ako ne i jedini spomenik nekoj himni.

U Radoboju podno Strahinjčice nalazi se najbolji planinarski dom u Hrvatskoj. I to ne samo zbog gotovo savršenog građevinskog stanja nego zbog ljubaznosti i uslužnosti domaćina HPD Radoboj. Hvala Buci i Mariji i ostalim vrijednim planinarima društva koji imaju nevjerojatan entuzijazam za pružanje vrhunske usluge. A da su stvarno top društvo, šokiran sam slušao informaciju kako su prije 10-tak dana članovi društva bili na izletu na moru, Krk, Cres, Lošinj. Znači, nevjerojatno zvuči da je iz tog mjesta, koje ima oko 2000 stanovnika, na taj izlet išlo dva autobusa, odnosno, 98 (devedeset osam) planinarki/planinara. Stvarno, svaka čast…

Prvi dan nas je kiša, onak dosadno, pratila cijelim putem. Srećom, nije to nekakva visina i daljina, pa smo već za dva-tri sata nazad do busa pa pravac u planinarski dom. Smjestili se, večerali, naspavali, neki papirnati favoriti izgubili u beli.. Uglavnom, ugodno druženje uz Valikin Stand Up (ženo, otvori YouTube kanal).

Drugi dan, uspon na Strahinjčicu, srećom bez kiše. Ne baš lako, 600 metara dobivanje nadmorske visine je prilično zahtjevno. Malo po malo, uspješno smo došli na vrh Sušec i planinarski dom Strahinjčica. Odmor, ručak, pa prema Radoboju.

Prije povratka posjetili smo geološki spomenik prirode – Gaveznica – Kameni vrh „jedino poznato nalazište poludragog kamenja u Republici Hrvatskoj (Lepoglavski ahat) i jedini sačuvani fosilni vulkan“.

Prema najavama o radovima ta lokacija će u budućnosti biti još zanimljivija.

I tak’, stigli kući upravo u pravo vrijeme za odmoriti se i pripremiti za sutrašnje aktivnosti.

Vjeko standardno dobar, da smo mi pleme Indijanaca on bi vjerojatno dobio ime: „onaj-koji-ili-vozi-ili-spava“. 

Ivan Lončarić

P.S.

Rekao sam da nikome neću reći da su Velimir i Darko malo zaspali prije polaska autobusa kući, obećajem da ću održati obećanje. 😊

* * *

Ako trebate: webshop, web hosting, vlastiti server ili dizajn web prezentacije – pišite na info@midnel.hr i zatražite ponudu, jer Internet je naše igralište – https://midnel.hr

Internet je naše igralište - midnel.hr