Cjajnik (Larchenturm)

16.08.2018.

Rekao sam da više neću pisati nikakve reportaže ali opet me Miša uhvatio u mutnom. “Ostao si uskraćen za Mangart i Premužićevu u jednom danu eto ti sad!” 😉 Pridodat ću još ovu, najvjerojatnije zadnju, ali vrlo kratku jer je ovo malo drugačiji način planinarenja. Moglo bi se reći čak i polualpinizam. Riječ je o kretanju po ferrati, za one koji ne znaju to je “čelični put” ili kretanje po sajlama uz korištenje sigurnosnog pojasa s absorberom ili zamkom i uz koji ide pod obavezno kaciga i rukavice.

Dakle riječ je o zubu ili kuku Larchenturm (Cjajniku) koji se nalazi u Austriji i na njega se možete popeti samo ferratom. Ova ferrata je jedna od zahtjevnijih i najteža na Karavankama. Austrijanci ocjenjuju ferrate težinom od A-E ova spada u C/D i teža je od svih slovenskih i mnogih talijanskih u Julijskim alpama.

Nije namijenjena za svakoga, doduše morate biti kondiciono spremni, tehnički upenjani, snažnih ruku jer nema puno oslonaca za noge i najbitnije mentalno jaki jer ako stanete negdje na pola onda više nema ni dolje ni gore, a izlazak spasioca ili helikoptera vjerujem da se masno naplaćuje.

Ima dosta vertikalnih sekcija, a nagib je od 75 – 90%. E sad poslije penjanja imate isto takvo i spuštanje. Daljnji put neću opisivati jer se kreće grebenom i ide preko visećeg mosta koji je na sajlama – stoga najbolje pogledati video koliko on to može dočarati. Dakako, ako vas to zanima. 🙂

Još bih se ovim putem htio zahvaliti mom prijatelju Goranu Deliću koji me je pozvao da sudjelujem u ovoj maloj avanturi i koji je imao povjerenja u moje sposobnosti. Kao i našem dragom i voljenom Zdravku Vlahoviću koji mi je pričao o Cjajniku… Hvala vam Zdravko!

Dražen Šmit

P.S.
Nemojte misliti da se preseravam što sam ovo prešao. Samo vam želim reći da trebate dobro razmisliti da li ste spremni za tako nešto. Nemojte se zavaravati video klipovima i slikama, upravo stoga sam i ostavio duži video…

Internet je naše igralište - midnel.hr