Bilo je toga al’ baš

30.10.2022.

Vodeno bogatstvo karlovačkog područja odavno je poznato. Vjerojatno je u nekim davnim vremenima to bio ključan razlog odabira te lokacije za život stanovništva. Posebno kad vidiš kolike se brojne manje riječice Gorskog kotara pridodaju tom vodenom toku (Čabranka, Gerovčica, Kupica, Kamačnik, Slunjčica… A svakako u prilog tome ide i činjenica da je jedini slatkovodni akvarij u Hrvatskoj smješten upravo u Karlovcu (https://www.aquariumkarlovac.com/)

Rijeke Dobra, Kupa, Mrežnica i Korana svojom ljepotom daju posebnu draž tom gradu. Iako, nekako mi se čini da je stavljanje rijeke Dobre u kontekst „grada na četiri rijeke“ stvar malo nategnuta, jer je ušće Dobre u Kupu gotovo 10 km izvan Karlovca. Gledajući stvari na takav način, onda je Osijek grad na dvije rijeke, Drave i Karašice. 😊

Čovjek bi rekao da samo po sebi to baš i nije nekakva planinarska destinacija a onda se baš ugodno iznenadiš kad vidiš kako je to područje ispresijecano brojnim planinarskim stazama, kako postoji nekoliko planinarskih kuća i domova te kako su planinari s tog područja osmislili obilaznice spojivši u cjelinu zanimljive povijesne i vodene destinacije. Spomenuti ću dvije, Dubovački planinarski put i Četiri rijeke karlovačke.

Mi smo ovaj put hodali Dubovačkim planinarskim putem, koji spaja dvije povijesno zanimljive utvrde, stari grad Ozalj i stari grad Dubovac. Tih gotovo 30 km vodi preko vrha Vodenica koji je dio HPO (čak je i ime tog vrha „vodenasto“) 🙂 kroz šume pitomog kestena i već gotovo napuštena sela tog karlovačkog predgrađa. Jesen je na svim šumskim lokacijama uvijek lijepa zbog obilja boja, a posebno kad k tome dodaš i pogled na lokacije poput starog kamenog mosta na Dobri i kaštela u Novigradu na Dobri, pogled na Kupu i hidroelektranu Munjaru sa starog grada Ozlja, pogled na maglovite vrhove crkvenih tornjeva u tim selima,…

Prvi dan. Stari grad Ozalj, Crkva Sv. Vida, grob slikarice Slave Raškaj, šuma pitomog kestenja, vrh Vodenica, selo Svetičko Hrašće te posjet Novigradu na Dobri. Drugi dan zahtjevnija ruta, gotovo 19 km, od Grduna preko planinarske kuće Zvonimir Plevnik sve do Starog grada Dubovac. Hvala svima koji su taj drugi dan imali strpljenja i razumijevanja za malo veći napor tijekom hodanja..

Svakako ću izdvojiti i preporučiti objekt u kojem smo boravili i noćili (hvala Vjeki na prijedlogu). San Marco u Tušiloviću, vlasnika Nikoline i Svetislava Ličina. Ljubaznost i uslužnost domaćina, obilje hrane i pića, sve uredno i čisto… apsolutna preporuka.

Naslov ovog teksta izvorno nije bio u kontekstu našeg planinarskog vikenda, no svakako mislim da odražava ukupnu cjelinu tog događaja – Bilo je toga al’ baš.

Ivan Lončarić

* * *

Ako trebate: webshop, web hosting, vlastiti server ili dizajn web prezentacije – pišite na info@midnel.hr i zatražite ponudu, jer Internet je naše igralište – https://midnel.hr

 

Internet je naše igralište - midnel.hr