Bardejova kalvarija i utvrda Zborov

20150621_slovacka_valentin_zagar_mala21.06.2015.

Danas idem malo lakšim tempom. Planinarim na Bardejovu kalvariju i na utvrdu Zborov.

Prva na redu je kalvarija kod Bardejova. Od parkiranog auta krećem oko 11 sati. Pošto kalvarija ide zavojito lijevo-desno, odlučim se skratiti put i idem ravno gore kroz šumsku cestu.

Nakon petnaestak minuta dolazim do vrha kalvarije. Otvara mi se pogled prema Bardejovu. Ali ne stižem puno uživati u pogledu jer upravo počinje kiša.

Poučen prethodnim iskustvom, vadim najlonski ogrtač i stavljam ga na sebe da me zaštiti od kiše. Od kiše da, ali ne i od hladnoće. Srećom, do dolje mi treba manje od 15 minuta te ulazim u topli auto.

Vraćam se u Bardejove toplice i kupim ujaka koji ovamo redovito dolazi. Dogovaramo se da idemo na utvrdu Zborov, nedaleko toplica. Autom imamo niti desetak minuta te stižemo u selo Dlha Luka (Duga Livada).

Utvrda je označena sa putokazima pa bez problema dolazimo do početne točke. Bojimo se da nas kiša ne zahvati pa stalno promatramo nebo. Nakon 25 minuta uspona dolazimo do utvrde. Ovdje je nekoliko radnika koji rade na renovaciji ove ruševine. Upravo počinje i kiša pa se sklanjamo u radnički bunker. Kiša traje skoro pola sata, a dotle slušamo probleme sa kojima se susreću radnici. Naime, neki arheolozi su za rekonstrukciju utvrde, a neki su za to da se ona prepusti zubu vremena.

Moje mišljenje je da se popravi što se može popraviti tako da utvrda stoji ovdje i slijedećih sto ili dvjesto godina. Utvrda ima i drugo ime tj Makovica. Ova građevina je iz 14-tog stoljeća i služila je za nadzor puta između Bardejova i Poljske. A za nas Hrvate je zanimljivo da se kao jedna od vlasnica spominje i Helena Zrinski iz poznate obitelji Zrinski.

Kiša prestaje pa ujak i ja idemo u obilazak utvrde. Iz daljine se to ne vidi, ali iz blizine je ova ruševina ogromna. Donje zidine, srednje zidine i gornji grad. Ujak, koji je bio ovdje i prije nekoliko godina, kaže da sada utvrda izgleda puno ljepše. Trava i korov su pokošeni. Pogled odozgora je poslovično lijep, ali u daljini se naziru novi kišni oblaci. Krećemo natrag prema autu do kojeg stižemo za 25 minuta, upravo kad počinje nova kiša.

Iako za popravak utvrde Zborov (i nekih drugih utvrda) Slovaci dobivaju novac od Europe, pohvalno je da rade na rekonstrukciji za buduće naraštaje.

Pozdrav iz Bardejova!

Dr Zagy

Internet je naše igralište - midnel.hr