Avantura Šapica sa šapicama: Dva dana – tri vrha

26.12.2019.

Sv. Stjepan, a šapice traže novu avanturu. I tako odlučiše dva para šapica istražiti Žumberačko gorje. Početna točka, selo Sošice. Tamo smo dobili i pojačanje, predivne psiće koje su nas pratili cijelim putem. Uz psiće dobili smo i iskusnog vodiča, malu kujicu koja je znala sve planinarske puteve na Žumberačkom gorju. Kao pravi planinar provjeravala je da li smo svi na okupu i da li je sve pod kontrolom.

Vodičica Jenny (kako smo ju mi prozvali) 😉

Prvi cilj je bio osvajanje vrha Sv. Gera ili kako ga od 1923. Slovenci nazivaju Trdinov vrh. Krenuli smo asfaltiranim putem kroz selo a nadalje sve do vrha izmjenjivali su se makadam, travnjaci i šumska staza visoke bukove šume. Na vrhu se nalazi vojarna, odašiljač slovenske televizije, geodetska piramida na koju je učvršćen žig, te crkvica Svetog Ilije. S vidikovca, otvoren je pogled u svim smjerovima.

Ruta:

Statistika i pregled staze (preuzeto s planinarnje.hr):
Vrijeme trajanja: 01 h 59 min
Visina polazišta: 562 m
Visina odredišta: 1166 m
Minimalna visina: 557 m
Maksimalna visina: 1172 m
Uk. vis. raz. uspona: 694 m
Uk. vis. raz. silaska: 89 m
Ukupna duljina: 6.7 km
Prosječni nagib: 15 %
Zahtjevnost staze: Srednje teško

Drugi dan krećemo u pohod osvajanja vrhova Pliješ i Ječmište

Kao i prvog dana u selu Sošice pridružuje nam se ekipa (Jenny i psići) kao i mi i oni su bili željni još jedne avanture. Ovog puta smo izabrali stazu koja je bila malo zahtjevnija. Nakon kratkog puta kroz selo staza započinje oštrijim usponom šumskom stazom te izlazi do planinarske kuće Vodice. Tu se nalazi izvor vode pa ne treba jako paziti na količinu vode kod planiranja ovog izleta.

Nakon što smo se svi napili svježe i hladne vode sa izvora nastavili smo put ka vrhu Pliješ (977 m). Put je vodio oštrim usponom najprije šumskom cestom, zatim šumskom stazom i na kraju travnatom zaravni koja je vodila sve do vrha.

S vrha Pliješ do vrha Ječmište (978 m), staza ide travnatom zaravni gore-dolje, zatim ide šumskom stazom oštrije uzbrdo do vrha. Ovaj put se pokazao izrazito zahtjevnim kako za nas tako i za naše četveronožne prijatelje ali usprkos svemu uspjeli smo se popeti i na drugi vrh.

Statistika i pregled staze (preuzeto s planinarnje.hr):

Vrijeme trajanja: 02 h 00 min
Visina polazišta: 553 m
Visina odredišta: 975 m
Minimalna visina: 553 m
Maksimalna visina: 976 m
Uk. vis. raz. uspona: 717 m
Uk. vis. raz. silaska: 295 m
Ukupna duljina: 6.7 km
Prosječni nagib: 18 %
Zahtjevnost staze: Teža

S vrha nema otvorenih vidika, osim onoga prema Noršić selu i vrhu Svete Gere. Na vrhu smo se dobro odmorili i napili vode te smo uz prve ovogodišnje pahulje i prve zimsko-proljetne visibabe krenuli put natrag. Kod povratka nazad, na mjestu gdje planinarska staza siječe makadamsku cestu, treba skrenuti lijevo pa, po makadamu, do planinarske kuće Vodice. Ovo značajno skraćuje i olakšava povratak.

Ante Lončarić

Internet je naše igralište - midnel.hr